Tuesday, April 13, 2010

Jaga Kesihatan Pemimpin Kita

Baru sebentar tadi membaca laporan dalam blog YB Idham Lim, ADUN Changkat Jong dimasukkan ke hospital atas sebab masalah kesihatan. YB Idham sendiri sebenarnya baru sahaja keluar hospital. Sebelum itu berita mengenai tahap kesihatan Tuan Guru Nik Aziz juga membimbangkan. Begitu juga dengan berita kesihatan wakil-wakil rakyat PAS yang kerap mengundang pilihanraya kecil.

Dengan tidak mengenepikan soal ajal dan maut, mungkin soal kesihatan ini agak kurang diberi perhatian oleh sesetengah pimpinan yang mengakibatkan kemerosotan kualiti kesihatan mereka. Sudah pastinya gaya hidup yang penuh dan padat dengan kerja-kerja jemaah menuntut kerahan tenaga yang tidak sedikit tidak mengizinkan mereka untuk melakukan aktiviti riadah seperti orang lain.

Saya percaya sebagai ahli, kadangkala kita jarang memikirkan soal kesihatan pemimpin kita. Bayangkan dalam satu program ceramah, yang biasanya akan tamat sejurus lewat malam, pemimpin dijamu dengan perlbagai hidangan yang lazat. Kari kepala ikan, masak lemak gulai nangka, ikan patin masak tempoyak, ikan pari masak asam pedas dan sebagainya dijamu pada tengah malam. Bayangkan bahana kepada kesihatan.

Mungkin sudah tiba masanya, pembantu peribadi para pimpinan mengambil berat soal ini pada masa sekarang. aturkan elok-elok jenis makanan bagaimana yang seharusnya diambil oleh pimpinan. bukan tidak menghargai tuan rumah, yang pastinya sedaya upaya menyajikan yang terbaik, sekadar menjaga kesihatan pimpinan kita untuk terus memimpin jemaah dalam keadaan sihat walafiat.

2 comments:

Anonymous said...

setuju sangat2.
kesihatan sangat penting.

Samudera Tinta said...

Kalo dah hidang, payoh benor nak menolaknyer. Kecian pimpinan.