Friday, May 15, 2009

cerita Seorang kawan

entry ini entry sedih..cerita pasal nasib seorang rakan kami, x-uppersixers 1. kami tahu jalan hidupnya penuh kesukaran, aku tak ketemu perkataan yang sesuai untuk menceritakan masalah kawan kami ini. cukuplah aku katakan hidupnya seharian penuh kesukaran, dia menghidapi penyakit sawan.

semasa belajar di form 6 dulu, beliau kadang2 menghadapi masalah penyakitnya di waktu sekolah, dan seperti yang diceritakan oleh rakan kami dalam satu peristiwa http://mylittleparade.blogspot.com/2009/02/kena-pikir-lama-lama.html , dan aku juga berada di situ, ia memberikan kesan yang terlalu mendalam kepada kami semua.

dan setelah lebih sepuluh tahun, semalam aku dikhabarkan oleh mas, kawan kami ini telah pergi menemui tuhannya tidak lama selepas kami tamat pengajian di SMK sandakan. terkejut, tergamam, rasah bersalah datang menghambur dalam diri aku.

rasa bersalah dan sedih berbaur semakin pekat dan likat, apabila diberitahu tentang bagaimana dia menghembus nafas terakhir..bersendirian..setelah terpaksa 'dikurung' oleh keluarganya kerana penyakit yang semakin menggila. dia mati dalam 'kurungan'...ahhh sukarnya kehidupanmu kawan...

mudah-mudahan segala kesukaran dan kegetiran yang kau alami, memudahkan kau untuk bertemu dengan tuhanmu dalam tenang dan damai..Al-Fatihah

1 comment:

Cikgu Metal said...

Haris,
kalau betul dia pergi semasa dikurung oleh keluarganya, aku memang amat sedih. Bukan kerana dia pergi menemui Tuhan menyebabkan aku sedih, tetapi cara bagaimana dia pergi menemui Tuhan. Adakah aku marah? Ya, memang aku marah apabila dia pergi dalam keadaan begitu.