Wednesday, July 22, 2009

Siri Bercakap Dengan Gaban II -Special untuk Budak Ipoh Timur

" Bounjour!comment allez-vous ?!"
Sape pulak yang sound aku pepagi tahap tahajud dalam bahasa Perancis ni?

"ça va comme ci comme ça. Merci" aku jawab baik-baik aja. Acuh tak acuh.

" Comment vous ?" aku tanya nama dia.

"hahah..Je suis désolé ,Je Gaban.." gaban? apa kejadahnya dia cakap Perancis plak? Hari tu bukan main tak nak belajar bahasa Inggeris, bila masa plak dia belajar bahasa perancis ni?

"Vous êtes libre ?" Gaban bertanya kalau aku ada masa layan panggilan dia. Kalau ikut hati mau je aku offkan telefon bimbit buatan cina ni. Tapi mengenangkan dia anak yatim piatu, aku layan je.

" Oui- je suis libre "

" Excusez moi,vous parlez Francais ?" dia tanya kalau aku boleh bercakap bahasa perancis. Bahasa orang asli Senoi yang duduk Malaysia pun aku tak reti, aphal aku nak belajar bahasa perancis.

"Je ne comprends pas .Je suis désolé" Bahasa perancis aku tunggang langgang. Aku takde masalah besar nak cakap bahasa perancis ni, masalahnya orang perancis yang susah nak faham. Jadi lebih baik guna bahasa melayu kan. Kalau bukan kita guna bahasa Melayu, takkan Nelson Mandela pulak nak guna.

"Cakap melayu la bang. Apa cert ni bang, call gua pagi-pagi buta ni?"

" hahah..sorilah..aku nak tanya, tempat mike gerhana dah start ke? " Gaban tanya aku.

" Gerhana apa kejadahnya pukul 3 pagi ni..matahari pun tak timbul lagi " Aku dah angin satu badan. Dia ni tak belajar ke pasal perbezaan zon masa. Ni mesti subjek Geografi ambil dalam bahasa Inggeris ni.

" laaa..iyeke?..sori beb..sori"

"tapi apa pun, tahniahlah team Malaysia boleh menang tipis ngan MU hari tu, serius aku cakap, aku dah mimpi Rajagopal jual kacang putih balik sebab kena pecat pas MU belasah Malaysia 14-0" Gaban mengalih tajuk. Cover malu la tu.

" ahh..MU bukan ada apa-apa pun bang, team cap ayam je. Lawan Malaysia U-23 pun pakai Giggs. Nampak sangat tak hebat" Aku bagi statement yang boleh membakar Budak Ipoh Timur.
" Ko cakap baik-baik sikit. kalah tipis tu kira ok. Ko tengok Umno, kalah 65 undi kat Manek Urai pun dorang seronok" Sah. mamat ni mesti geng Setan merah. Budak-budak MU ni memang sensitif bab-bab team bola dorang ni. Uji Rashid betul la.

"ok lah bang, kalau takde apa-apa lagi gua nak solat tahajud ni" Aku bagi alasan corner baring kat Gaban supaya dia faham aku malas layan bab-bab bola pukul 2-3 pagi ni. Lebih-lebih pasal MU, takde pahala pun.

"ok..ok..Au revoir et à bientôt" Dia cakap bye.

"Ui.."

Aku tarik balik gebar bagi melindungi tubuhku dari serangan angin sejuk Air-cond 2hp bilik aku. Pagi tu aku mimpi indah..Ferguson ambil Amri Yahya main ngan MU. huh..kodi betul!

4 comments:

xara said...

pehh.. cakap peranchis pula..

gopenghagen said...

lepas ni nak guna bahasa Bhojpuri pulak, bahasa ketiga paling banyak digunakan di Suriname selepas Maroon dan Jawa. Oh ya..orang jawa ramai di suriname.

gopenghagen said...

lepas ni nak guna bahasa Bhojpuri pulak, bahasa ketiga paling banyak digunakan di Suriname selepas Maroon dan Jawa. Oh ya..orang jawa ramai di suriname.

Budak Ipoh Timor said...

cheh... aku gak harap sgt amri yayaya main ngan MU. baru secocok ganding ngan owen tuh.
Tp skali dia rejet la. tunggu Real Madlid nye offer laks.

Cheh, xpa. Seteruk² aku lum nah perkecikan team miker. Tunggu la saat pembalasan akan dtg.

hup hap hup hap... gaban menukar bajunya dalam masa 0.05 saat.